Smart Stadium
Johan Cruijff ArenA innovatie bolwerk tijdens Nederland-Letland
De 5.000 toeschouwers waren verdeeld over verschillende onderzoeksbubbels waarbinnen mogelijke scenario’s en gedragselementen voor het ontvangen van publiek op tribunes van grootschalige evenementen werden getest, zonder rekening te houden met 1,5 meter afstand. Te denken valt aan verschillende manieren van plaatsnemen, bijvoorbeeld op volgorde van binnenkomst, verschillende zitpatronen en scheiding van aankomsttijden.
Tags werden ingezet voor het meten van contactmomenten en contactduur, net als diverse praktijktests met twee innovatieve tags voor close contact data en communicatie. Ook werd op diverse plekken in de ArenA via de digitale controlekamer van Calculus de luchtkwaliteit, mensenstromen en desinfectie met UV-C gemonitord.
Daarnaast bevatte één van de bubbels het wetenschappelijk onderzoeksproject onder leiding van de TU Eindhoven naar de verspreiding van aerosolen in de lucht. Onderzocht wordt de opbouw van aerosolenconcentraties in een stadion en de effectiviteit van maatregelen om die aerosolenconcentraties te reduceren. In december werden daarvoor al eerste metingen gedaan in de ArenA zonder publiek, met kunstmatige aerosolgeneratoren.
Enkele andere innovaties die tijdens Nederland-Letland werden getest:
Monitoren luchtkwaliteit
Als Corona via de lucht verspreid wordt, gebeurt dit via aerosolen. Dit zijn kleine druppeltjes in de lucht. AirSure van Cloud Garden bestaat uit een scherm en sensor die nauwkeurig meten hoe deze deeltjes zich opbouwen in een binnenlocatie. In vijf gezondheidsklassen kun je zien hoe veilig de luchtkwaliteit is en wat je kunt doen om dit onder controle te houden. Aangegeven wordt wat de luchttechnische status is zodat iedereen met een veilig gevoel kan deelnemen aan activiteiten.
Contact tracing met wearables
Sendrato maakt armbanden voor crowd monitoring en het meten van contactmomenten, toegangscontrole, contactloos betalen en voor een stukje ‘licht show’ door middel van LED lampjes. In de ArenA werd afgelopen zaterdag de ‘Crowdband’ getest met een nieuwe technologie waarmee de duur en het aantal close contacts kan worden aangegeven. Deze informatie wordt gebruikt voor bewegingsanalyse door researchinstellingen en voor anonieme contact tracing in grote events.
Berichten sturen op basis van positie
Embedded Acoustics heeft een tag ontwikkeld waarmee bezoekers op basis van hun positie anoniem een bericht kunnen ontvangen op een ingebouwd schermpje. Dit is onder andere bedoeld om bezoekers te waarschuwen voor drukke hotspots of om een stadionvak stapsgewijs leeg te laten lopen, maar kan ook gebruikt worden voor andere berichten. Tijdens de test in de ArenA werd vooral de technische werking onderzocht, en werd onderzocht hoe de bezoekers reageren op de verstuurde berichten.
Een aantal bij dit Fieldlab betrokken innovatie projecten komen voort uit een innovatiecompetitie (SBIR) gestart door Sportinnovator en de ministeries van EZK en VWS en uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).