Net Positive
Net positive in 2030
Sinds haar oprichting, ruim 25 jaar geleden, heeft de Johan Cruijff ArenA zich dankzij goede samenwerking met de aandeelhouders, founders en partners bewezen als een maatschappelijk betrokken en duurzaam stadion, gedreven door continu innoveren. Zo ontwikkelde de Johan Cruijff ArenA samen met verschillende partners het grootste Europese energieopslagsysteem in een commercieel gebouw voor het opslaan van duurzaam opgewekte elektriciteit.
Ook zorgen ruim 4.200 zonnepanelen op het dak van het stadion en de inkoop van windenergie voor groene stroom en is de ArenA aangesloten bij het ‘1.000 banen voor Zuidoost’ initiatief, om mensen die aan de kant staan aan het werk te helpen. Dit geeft de Johan Cruijff ArenA een sterke uitgangspositie voor een volgende stap naar net positive.
Met onze ambitie om net positive te worden dragen we bij aan het creeren van een duurzame en leefbare wereld voor toekomstige generaties, en natuurlijk in het bijzonder voor onze directe omgeving, Amsterdam. Het zal een reis zijn die gepaard gaat met leermomenten en successen. Het doel is duidelijk en we hebben stevige partners om deze ambitie samen mee mogelijk te maken.
Onze aanpak
Er is geen standaard stappenplan om als organisatie net positive te worden, dit is volledig afhankelijk van de operatie en gehele keten. Samen met partner KPMG heeft de Johan Cruijff ArenA daarom een diepgaande inventarisatie gedaan om te bepalen wat net positive voor de ArenA betekent. Daarnaast is in kaart gebracht op welke thema’s gehandeld moet worden om net positive te worden. Deze thema’s hebben te maken met klimaatimpact, mensen en maatschappij, oftewel Environment, Social en Governance (ESG).
De Johan Cruijff ArenA en partner GSES (Global Sustainable Enterprise System) lanceren daarnaast de Global Sustainable Venue Benchmark (GVSB) voor het meten van de duurzaamheid van organisaties, evenementen en leveranciers. Deze standaard biedt een leidraad voor het bevorderen van duurzaamheid. De ArenA is begonnen met het meet- en verificatieproces voor haar eigen organisatie waarbij ook haar belangrijkste leveranciers betrokken worden. Op het online GSES-platform hebben JCA en GSES een Net Positive dashboard en event module ingericht waarop de JCA meet en rapporteert met de gehele supplier chain. De ArenA zal open en transparant communiceren over de voortgang en eventuele uitdagingen, zodat andere organisaties zoals partners met vergelijkbare duurzaamheidsdoelen hiervan kunnen leren en stappen kunnen zetten om ook net positive te worden.
Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam: 'Ik ben reuzetrots op hoe de ArenA zich al jarenlang door innovatie inzet voor een duurzame omgeving. En nu voor de nieuwe ambitie om net positive te worden. Dat is een ambitie die wij graag samen met de ArenA willen waarmaken. Want de ArenA is daarmee een voorbeeld voor de stad Amsterdam en voor de samenleving in zijn geheel.'
Partners
Net positive worden kan alleen als de gehele keten meegenomen wordt. Daarom gaat de ArenA samen aan de slag met haar aandeelhouders Ajax en Gemeente Amsterdam, founders, partners, leveranciers, sectorgenoten, medewerkers en andere stakeholders. Het doel is om samen met deze groep te bepalen op welke thema’s we kunnen samenwerken om op die manier niet alleen de ambities waar te maken, maar ook een golf van positieve impact te creëren.
Meer informatie over de net positive ambitie van de Johan Cruijff ArenA en de voortgang is te vinden op https://www.johancruijffarena.nl/net-positive/.
De ArenA wil samen met ons de wedstrijden zo duurzaam mogelijk maken. Dat is een hele mooie uitdaging. Voor Ajax, onze supporters en de ArenA.
Meer weten over onze net positive ambitie en alles wat daar bij komt kijken? Lees hier verder.