Het voedselafval van bedrijven uit Amsterdam Zuidoost gaat met een slimme biovergister duurzaam en lokaal worden hergebruikt. Deze Waste Transformer zet het voedselafval van de Johan Cruijff ArenA om in groene energie dat door het stadion gebruikt wordt. De biovergister die naast de ArenA staat levert jaarlijks zeven fulltimebanen op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op termijn wordt ook het voedselafval van de wekelijkse markt in Zuidoost verwerkt.
Samen met GSES (Global Sustainable Enterprise System) lanceren wij een nieuwe, internationale duurzaamheidsstandaard voor evenementen en evenementlocaties. De Global Sustainable Venue Benchmark (GSVB) is een meet- en verificatieproces die de duurzaamheid van organisaties, evenementen en leveranciers meet. Dit baanbrekende en transparante systeem waarborgt eerlijkheid en integriteit, waardoor iedere deelnemende organisatie laat zien wat ze belooft. Wij gaan het GSVB-systeem gebruiken om onze ambitie om net positive te worden in 2030 waar te maken. Deze ambitie houdt in dat we meer terug gaan geven aan mens, milieu en maatschappij dan dat we nemen.
De Johan Cruijff ArenA neemt een volgende stap in haar verduurzaming en zet vol in op net positive opereren in 2030: onderaan de streep meer geven aan de wereld dan nemen. Samen met partners zoals Ajax en Gemeente Amsterdam werkt de ArenA toe naar net positive voetbalwedstrijden, concerten en andere evenementen in de ArenA. Daarnaast wil de ArenA verder bijdragen aan onder andere duurzaamheidsdoelen van bands, clubs, organisatoren en de gemeente Amsterdam. De ArenA wil hiermee een standaard helpen realiseren voor andere organisaties.
De Johan Cruijff ArenA is trotse eigenaar van het grootste Europese energieopslagsysteem dat tweedehands batterijen en batterijen van elektrische voertuigen gebruikt in een commercieel gebouw.