Johan Cruijff ArenA
Het Fieldlab ArenA Gebied monitort voor dronegebruik
Dronegebruik
Zo ontstond een goede samenwerking rondom het monitoren van drone-gebruik. Een methode die al succesvol wordt ingezet binnen de ArenAPoort en ook wordt gebruikt bij toekomstige evenementen, zoals SAIL 2025 en Amsterdam 750.
We willen met dit partnerschap de veiligheid in het gebied bevorderen. Bovendien willen we nu dronegebruikers preventief informeren.
We willen allemaal zorgeloos genieten van een mooi concert van Taylor Swift, Koningsdag of het 750-jarige bestaan van onze stad Amsterdam. Je wilt snel onderdeel uitmaken van het feest, je vrij kunnen bewegen en je veilig voelen. Daar werken wij dagelijks aan en we delen onze kennis graag met anderen.
Onbekende luchtfoto in 2018
Al in 2018 ontdekten de samenwerkende partijen dat het gebied rondom de ArenA ‘iets’ moest met het aantal ongewenste vluchten van drones. In grote delen van Amsterdam is het niet zomaar toegestaan om met drones te vliegen. Rond de ArenAPoort in het ArenA gebied geldt een vliegverbod voor drones, behalve voor specifiek vergunde vluchten.
Veel mensen weten dit niet. Zij zijn er wellicht niet op uit om iets te doen dat niet mag, maar willen gewoon mooie beelden maken van een imposant stadion.
De voornaamste reden om geen Drone-vluchten toe te staan is gelegen in de fysieke veiligheid. Drone’s kunnen ‘uit de lucht’ vallen en hoe drukker het is, hoe groter het risico dat iemand geraakt wordt. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de privacy van bezoekers. Met behulp van een drone kunnen tegenwoordig prachtige, haarscherpe foto’s en dus nemen veel enthousiastelingen het toestel overal mee naartoe om (vakantie)kiekjes te maken. Een stadion zoals de Johan Cruijff ArenA is daarvoor een mooi object. Maar de mensen die je ermee vastlegt, hebben daarvoor geen toestemming gegeven.
Een Nederlandse journalist werd dit EK (2024) aangesproken. Zijn drone vloog in de buurt van het stadion waar Nederland de tweede wedstrijd speelde. Hij had geen vergunning voor de vlucht en vormde een bedreiging voor de veiligheid.
42.000 drones gemeten
Langzaamaan merkten we dat er elk jaar meer dronevluchten plaatsvonden, maar we wisten nog niet precies hoeveel. Daarom zijn we vanaf 2018 actief gaan monitoren met een daarvoor speciaal door Fieldlab ArenA aangeschaft systeem. Er was een maand waarin we duizenden vluchten waarnamen. Waarschijnlijk voor het grootste deel uitgevoerd door mensen die zich niet bewust waren van het verbod daarop en de redenen voor dat verbod.
Maar het kennen van de cijfers lost het probleem niet op. Op verschillende momenten heeft de Politie, met behulp van technologie die ook in het FieldLab werd uitgeprobeerd, de bestuurders (piloten) van deze drones kunnen vinden en hen aangesproken. Vooral het bekend maken van de regel en de redenen daarachter stond centraal, vooruitlopend op de handhaving van de wet.
Fieldlab droneteam
Daarnaast heeft de Politie Amsterdam in de afgelopen jaren een droneteam opgericht. Op momenten waarbij heel veel mensen bij elkaar komen, monitoren zij de drones in het gebied en brengen een bezoekje aan de piloten. Meestal resulteert dit in een prettig gesprek met een dronepiloot.
In de laatste jaren is er nieuwe wetgeving en ook Europese regelgeving op het gebied van drones gekomen. Zo moeten de meeste drones nu ook op afstand identificeerbaar zijn.
Vliegen met een vergunning
Natuurlijk zijn er situaties waarin het vliegen en, bijvoorbeeld, filmen, met drones wél is toegestaan. Dan is bekend welke gecertificeerde piloot, met welke drone wanneer en waar mag vliegen. Daarop wordt ook door de politie gehandhaafd.
Zelf drones inzetten om de veiligheid te vergroten
Incidenteel zet de Politie zelf ook drones in, bijvoorbeeld als alternatief voor de inzet van helicopters. Het kan dus best zo zijn dat er af en toe toch eentje overvliegt.
Kennis over het dronebeleid delen
Dat in de ArenAPoort veel mensen samenkomen, maakt dit gebied zo geschikt voor deze experimenten. Omwonenden, forenzen en evenementenbezoekers wandelen, fietsen, rijden en treinen het terrein in en uit. Nu zijn dronevluchten daarbij gekomen. Met Fieldlab ArenA kunnen we het gebied verder verbeteren, kansen benutten en innovaties testen om zo een veilige en comfortabele omgeving te zijn. Al onze kennis kan vervolgens worden toegepast op andere locaties in de stad of zelfs door het hele land.