Johan Cruijff ArenA

Herfst, wat betekent dat voor de grasmat?

Herfst, wat betekent dat voor de grasmat?
Het is zover, de herfst is begonnen! De bladeren vallen rustig van de bomen en de temperatuur begint geleidelijk te dalen. Maar wat betekent dit voor het gras in de Johan Cruijff ArenA? Onze grasexpert Roy deelt in dit artikel alles over de impact van de herfst op onze beroemde grasmat.

Elke dag minder zonlicht
Een van de grootste uitdagingen in de herfst is de afname van zonlicht. “Elke dag komt er minder zonlicht het stadion in, en zon is essentieel voor de groei van het gras”, legt Roy uit. In de Johan Cruijff ArenA wordt al vanaf het begin van het seizoen kunstverlichting ingezet om het gras te helpen groeien, iets wat in andere stadions vaak pas later in het seizoen begint. Naarmate de herfst vordert, wordt het gebruik van deze lampen steeds intensiever. “We verlengen de dag voor de plant met deze lampen, zodat het gras langer licht krijgt en beter kan herstellen”, aldus Roy.

Dak open of dicht?
Hoewel het dak van het stadion open blijft, zelfs als het regent, is het soms noodzakelijk om het te sluiten. “Als ik zie dat er extreme weersomstandigheden aankomen, zoals 20 millimeter regen in korte tijd, kan ik besluiten het dak te sluiten om het veld te beschermen, vooral vlak voor een wedstrijd”, vertelt Roy. Toch is het uitgangspunt altijd dat het onderhoud zich aanpast aan het weer, en niet andersom. Het controleren van buienradar en weersvoorspellingen speelt hierbij een cruciale rol, zodat het onderhoudsplan steeds flexibel aangepast kan worden.

Minder verdamping in de herfst
De herfst brengt niet alleen regen met zich mee, maar ook minder verdamping van vocht. Dit kan zorgen voor schimmelvorming en ziektes, wat een groot risico vormt voor de grasmat. Roy benadrukt hoe belangrijk het is om de grasmat droog te houden, vooral tijdens vochtige nachten. “Elke avond gaan de ventilatoren aan om het vocht te verminderen en schimmels buiten de deur te houden”, zegt hij. De vochtigheidsgraad kan per dag verschillen, waardoor er constant aanpassingen nodig zijn in het gebruik van ventilatoren en lampen.

Vooruitplannen en uitdagende periodes
Met alle mooie evenementen die we dit najaar mogen hosten, is het voor Roy en zijn team extra belangrijk om het onderhoud van de grasmat zorgvuldig af te stemmen. “Nu is het belangrijkste moment om vooruit te plannen. We moeten nu al extra licht en zorg geven aan het gras, zodat het beter bestand is tegen de uitdagende periode die eraan komt”, legt hij uit. Dit betekent dat na een wedstrijd de lampen meteen weer aangezet worden en dat het onderhoud vaak tot in de late avond doorgaat.

De herfstbemesting en groei
Wist je dat de manier van bemesten in de herfst ook anders werkt? Het grasteam monitort het klimaat regelmatig en zodra dit veranderd passen ze hier het bemestingsplan op aan. Roy geeft aan: “In de herfst bemest ik vaker in kleine hoeveelheden, zodat het gras constant gevoed blijft, zonder te pieken. Zo blijft het gras stabiel en gezond."

Wat zal de herfst ons brengen?
De herfst is een uitdagende periode voor het onderhoud van de grasmat in de Johan Cruijff ArenA, maar wij zijn dol op uitdagingen. De afname van zonlicht, toename van regen en vochtigheid, en het drukke speelschema zorgen ervoor dat het grasteam voortdurend moeten anticiperen en bijsturen. Met behulp van kunstlicht, ventilatoren en een doordachte planning zorgen ze ervoor dat alles klaarstaat voor de komende wedstrijden.

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer