Johan Cruijff ArenA
Ajax - Heerenveen volledig op groene stroom
Ongelofelijk trots
Van de liften tot de stadionlampen, van de biertaps tot de verlichting in de spelerstunnel: alles draait tijdens Ajax-Heerenveen op groene stroom. De energie uit de 4.200 zonnepanelen op het dak wordt opgeslagen in twee superbatterijen van in totaal 8.6 Megawattuur. Daarmee kun je 1,7 miljoen telefoons opladen of zo’n 20.000 huishoudens een uur van stroom voorzien. De ArenA-batterijen worden verder aangevuld met groene energie van een lokale windturbine en zonnepark, ingekocht via de energiemarktplaats.
"We zijn ongelofelijk trots dat we samen met onze partners deze grote stap kunnen zetten in het verder verduurzamen van voetbalwedstrijden. Onze ambitie is om in 2030 Net Positive evenementen te realiseren. Dat betekent dat we enkel een positieve bijdrage willen leveren aan de maatschappij en het klimaat," aldus Tanja Dik, CEO Johan Cruijff ArenA.
Duurzaamheid hoog in het vaandel
Door energieopslag en slimme energiesturing wordt de groene energie uit de zonnepanelen optimaal benut. De batterijen ondersteunen het elektriciteitsnet en dienen als opslagfaciliteit wanneer er een overschot aan energie is, wat het net minder belast en beter in balans houdt.
Robert van der Hoeven, CEO Groendus: "Dankzij de batterijen en de Groendus Energiemarktplaats kan de ArenA duurzame zonne-energie en energie van een lokale windmolen direct gebruiken, zelfs wanneer de zon niet schijnt en de wind niet waait. Hierdoor draagt de Johan Cruijff ArenA echt bij aan een groenere toekomst."
Als het grootste stadion van Nederland en voorloper op het gebied van duurzaamheid hebben we al sinds 2018 een megabatterij bestaande uit tweedehands batterijen van elektrische voertuigen. Ook zorgt een biovergister en de inkoop van windenergie voor groene stroom.
Het led grasgroeisysteem voor de grasmat en de led stadionverlichting leveren jaarlijks een aanzienlijke energiebesparing op. Het stadion en het omringende gebied fungeren daarnaast als living lab, waar innovaties op het gebied van onder andere mobiliteit, veiligheid en duurzaamheid worden getest en gerealiseerd.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Mede gefinancierd in het kader van de respons van de Europese Unie op de COVID-19-pandemie.