Johan Cruijff ArenA

Achter de schermen met Lisa

In de reeks ‘Achter de schermen met …’ geven we je een kijkje in de keuken van de Johan Cruijff ArenA. Dit keer spraken we met Lisa, administratief medewerkster tours.

Lisa

  • houdt ervan als geen dag hetzelfde is; 
  • combineert haar passie voor Ajax met haar werk; 
  • leidt alle tours in goede banen; 
  • maakt iedere dag mensen blij. 

Learning on the job

Lisa volgde een opleiding ín de ArenA en rolde zo vers van de pers binnen. Ze volgde haar colleges in het stadion en mocht samen met haar medestudenten meelopen op allerlei afdelingen. Het duurde dus niet lang voor ze verknocht was aan de sfeer. Ze solliciteerde meteen toen er een vacature kwam. Daar heeft ze nog geen moment spijt van gehad. Nu maakt ze de dagelijkse planning voor de gidsen en faciliteert ze voor grote groepen – zoals internationale scholen en voetbalclubs – tours door de ArenA.  

Als je de trap oploopt en je ziet dat imponerende stadion als werkplek … Dat went nooit

— Lisa, medewerker Tours

Samen met elkaar voor Ajax én de ArenA

De ArenA is geen kleine speler: voor de stadiontours ontvangen we jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers. Om die allemaal in goede banen te leiden, heb je een sterk en gepassioneerd team nodig. Een team waarin iedereen voor elkaar klaarstaat. Bovendien zijn alle gidsen stuk voor stuk gepassioneerd voor de ArenA én Ajax. Een kennisquiz over de club is onderdeel van de selectieronde als je solliciteert. Lisa voelt zich als fervent Ajacied dan ook helemaal thuis in de ArenA en tussen haar collega’s. 

Verschillende tours voor verschillende behoeftes

Lisa vertelt: ‘Geen enkele dag is hier hetzelfde, het staat nooit stil.’ Ze kijkt samen met haar collega’s continu naar de behoeftes van bezoekers en wat er nog verbeterd kan worden. Zo zijn er nu naast de reguliere en viptours ook self-guided tours in het leven geroepen. Speciaal voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in de hele geschiedenis van de ArenA, maar wel even snel het stadion willen zien. Zij kunnen zelf door het stadion lopen en foto’s maken. Dat dit enorm aanslaat, vindt Lisa mooi en maakt haar werk waardevol.  

‘Er wordt bij ons met iedereen rekening gehouden. Als er bijvoorbeeld iemand in een rolstoel een tour wil, moet dat via een aparte lift. Dan zorgen we dat ook die bezoeker een onvergetelijke dag heeft. Maar ook als er een groep met bijvoorbeeld een verkeerde boeking binnenloopt, proberen we ruimte vrij te maken.’  

Memorabele momenten

Soms vergeet Lisa hoe ver de ArenA reikt en hoe groot Ajax is. ‘Als ik mensen van de andere kant van de wereld in een Ajax-tenue zie binnenlopen, raakt me dat telkens weer. Er stond zelfs een keer iemand te huilen toen hij voor de eerste keer het stadion zag. Toen besefte ik pas hoe ver Ajax en de ArenA reiken.’ Er zit ook een groot sociaal aspect aan Lisa’s baan: samen met de gidsen en tourcoördinators bezorgt ze mensen écht de dag van hun leven. Dat maakt het werk juist zo bijzonder, afwisselend en leuk.  

De Johan Cruijff ArenA is altijd in beweging

Dit speelt er nog meer