Innovation
KNVB, ArenA en Ajax op zoek naar innovaties om voetbal te verduurzamen
Gezocht wordt naar duurzaamheidsinnovaties op het gebied van mobiliteit en afvalverwerking. Hoe kan de CO2-voetafdruk van supporters en teams, die van en naar stadions en hun club reizen, omlaag? En hoe kan afval in en om het stadion en clubs worden verminderd of meer circulair worden? Bij voorkeur zijn dit oplossingen die het bezoek van supporters niet hindert maar aangenamer maakt.
Oplossingen kunnen worden ingediend op een online platform dat toegankelijk is voor iedereen. Op het Football Innovation Platform kunnen de voetbalgemeenschap en andere organisaties kennis uitwisselen, zich laten inspireren en samen oplossingen bedenken. Dit is de eerste van drie challenges die de Europese voetbalorganisaties het komend jaar organiseren. Andere thema’s zijn fanbeleving, sportparticipatie en performance.
Ruim 1,2 miljoen voetballers gaan in Nederland wekelijks op pad voor een van de 33.000 wedstrijden op het veld of in de zaal. In het amateurvoetbal wordt elk seizoen ruim 565 miljoen kilometer gereisd. Dit voetbalverkeer is verantwoordelijk voor 48.635 ton CO2-uitstoot. De KNVB heeft verschillende programma’s om dit getal omlaag te brengen. Zo optimaliseren ze het speelschema op reisafstand met behoud van gelijkwaardige wedstrijden. Daarnaast ligt de focus op het vergroenen van de reiskilometers, slimme laadpalen en door samen rijden en fietsen te stimuleren.
De Johan Cruijff ArenA is één van de duurzaamste stadions ter wereld mede dankzij zonnepanelen op het dak en hergebruikte batterijen van elektrische auto’s voor energieopslag. Binnenkort wordt de ArenA dankzij een speciale biovergister het eerste voetbalstadion ter wereld dat deels draait op zelf opgewekte lokale energie uit voedselafval uit de buurt. Desondanks heeft het stadion verschillende duurzaamheidsuitdagingen zoals het verder omlaag brengen of circulair maken van het hoeveelheid afval. Het stadion heeft jaarlijks te maken met ruim 286.000 kilo afval, waarvan bijna 60% restafval, zo’n drie ons afval per bezoeker.
Succesvol innovatieprogramma ‘Reimagine Football’
In 2020 richtte de eerste challenge van het Football Innovation Platform, onder het overkoepelende programma ‘Reimagine Football’, zich op de impact van COVID-19. De voetbalorganisaties hebben met succes aangedragen innovaties op het gebied van fan experience, stadionoperatie en oplossingen voor voetbal in coronatijd getest en in gebruik genomen.
Zo kunnen ArenA stadionbezoekers via de VOGO app wedstrijdbeelden terugkijken op hun smartphone. De Close app zorgt voor directe communicatie met de bezoekers en crowd control in coronatijd en erna, en is onder anderen ingezet tijdens interlands van het Nederlands elftal en bij de ArenA Tour. Met informatie over het inplannen van testen, praktische informatie zoals parkeren, timeslots en het toegangsticket en leuke content zoals fotofilters met de livescore, een quiz en exclusief beeldmateriaal.
Reimagine Football is een initiatief van de KNVB, de Johan Cruijff ArenA, City Football Group, AFC Ajax en de UEFA en wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.